Hardlopen en veiligheid is een belangrijk thema. Zorg dat je gezien wordt door je medeweggebruikers tijdens slechtere weersomstandigheden en in het donker. Zeker gezien de dagen in dit seizoen weer steeds korten worden. Hoe zorg je ervoor dat je goed zichtbaar bent en lees onze tips voor het veilig uitoefenen van je hardloopsessie. Je wilt immers toch net als in de zomer kunnen genieten en heerlijk ontspannen kunnen hardlopen!

Wees zichtbaar: hardloop accessoires als hardloop verlichting voor tijdens het hardlopen

Ga er niet vanuit dat een ander je wel zal opmerken, maar zorg ervoor dat de ander jou gewoon ziet! Er is een enorm aanbod aan artikelen waarmee je je zichtbaarheid en je veiligheid kunt verbeteren. Naast de goede hardloopkleding waaraan al vaak reflectiemateriaal is toegevoegd, kun je denken aan extra hulpmiddelen zoals lichtgevende hesjes, armbandjes met reflectie, armbandjes met lichtjes, hoofdlampjes(voor als je zelf ook iets wilt zien in bijvoorbeeld een donker bos), neon LED clips voor aan je schoenen, lichtgevende veters in je schoenen, een cap of pet van lichtgevend materiaal en er zijn vast nog wel zaken te verzinnen die er toe bijdragen dat je zichtbaar bent voor een ander. Zorg gewoon dat je zichtbaar bent in de komende donkere periode! Ook al loop je in een ‘verlichte’ omgeving (straatlantaarns, etc..), dan nóg is het aan te raden om zelf zo zichtbaar mogelijk te zijn. Als automobilist verwacht je niet die ene snelle loper die nog nét even wil oversteken…

8 tips voor het veilig hardlopen in het donker

De tijd van donkere ochtenden en avonden is weer aangebroken en dat betekent dus ook: hardlopen in het donker. Hoe zorg je dat je veilig over straat gaat als je alleen loopt?

1) Wees goed zichtbaar

Zorg dat je tijdens het hardlopen goed zichtbaar bent. Dit kan door middel van onder andere hardloop LED lampjes voor om de arm of enkel, reflecterend hardloop hesje en hardloop hoofdlamp.

2) Telefoon mee

Neem altijd je smartphone mee tijdens het hardlopen. Past deze niet in je hardloopkleding? Er zijn ook hardloopbelts te koop die je kunt gebruiken om je telefoon, sleutels etc. in te bewaren tijdens het hardlopen. Een pinpas, ov-chipkaart of briefje met je naam en ICE nummer (in case of emergency) erop is ook zeer handig om mee te nemen.

3) Loop zonder muziek

Het is wellicht wat saaier om zonder muziek te lopen in het donker. Het is in ieder geval veiliger om dit wel te doen. Omdat je minder ziet, heb je andere zintuigen nodig om dit op te vangen. Bijvoorbeeld doordat je je oren vrij hebt, kun je eerder geluiden signaleren.

4) Vertel dat je gaat hardlopen

Laat aan je familie, partner, vrienden weten dat je gaat hardlopen en vertel daarnaast ook waar je naartoe gaat hardlopen.

5) Loop tegen het verkeer in

Voor je veiligheid is het beter als je tegen het verkeer in loopt. Op deze manier zie je het tegemoetkomende verkeer en is er ruimte tussen het verkeer en jou dat achter je komt.

6) Plan je route vooraf door een veilige route te kiezen

Ga niet zomaar een rondje hardlopen, denk vooraf goed na over welke route je gaat volgen. Is de route voldoende verlicht bijvoorbeeld? Zijn het wegen waar veel verkeer is? Laat die fijne (donkere) bospadjes maar voor de zomer, key is zichtbaarheid en mensen.

7) Varieer je trainingen

Als je altijd op hetzelfde tijdstip het zelfde rondje loopt maak je van je zelf een easy target. Zorg er voor dat je je trainingsrondjes varieert. Niet alleen qua route maar ook op tijdstip.

8) Kijk uit met het posten van berichten op social media tijdens het hardlopen

Runkeeper, Endomondo en vele andere apps, ze zijn handig, maar hiermee laat je op de meter na ook weten waar je loopt. Check de privacysettings van je app en de platformen waar je de data allemaal op deelt.

 

Hardloop apps voor het veilig hardlopen in het donker

Veel hardlopers hebben een smartphone bij zich tijdens het hardlopen. Om ook tijdens de donkere dagen van het jaar lekker te kunnen hardlopen zijn er een aantal apps die de veiligheid tijdens het hardlopen vergroten. Een aantal tips zijn hierboven al genoemd, waaronder niet altijd dezelfde routes lopen en niet op hetzelfde tijdstip. Onderstaand vind je een drietal apps voor je smartphone die je gratis kunt downloaden om tijdens het hardlopen te gebruiken. De apps zijn ervoor om je veiligheid te vergroten tijdens het hardlopen in het donker. En vooral wanneer je alleen aan het hardlopen bent.

1) bSafe

Met de bsafe app kun je met 1 knop een waarschuwingsbericht versturen naar jouw contacten. Hij laat een sirene afgaan op je telefoon, heeft mogelijkheid om video en geluid op te nemen en nog veel meer.

2) Kitestring

De Kitestring app checkt jouw via een bericht. Als je daar niet op reageert worden jouw contacten die je zelf hebt bepaald geïnformeerd dat je niet tijdig iets van je hebt laten horen. Aan jou contacten is het dan om te reageren.

Eerstgenoemde app bSafe biedt veel mogelijkheden als het gaat om veiligheid tijdens het hardlopen. De app is overigens ook zonder telefoon te gebruiken, namelijk via de desktop.

 

Foto: Pixabay.com

Ontvang Onze GRATIS Hardlooptips & tricks!

MIs niets en blijf als eerste op de hoogte van de laatste hardlooptips en tricks.

Je bent succesvol ingeschreven!